New dig suggests Stonehenge was built to align with summer and winter solstice

Sep 10, 2013 by Bob Yirka weblog
Stonehenge. Image: Wikipedia.

(Phys.org) —New excavations conducted by English Heritage appear to confirm a theory that suggests that Stonehenge was built where it was because of natural land formations. Researchers for the team report that new excavations near the huge stones have revealed that natural ridges beneath parts of the embankment that leads to Stonehenge, known as the Avenue, point to the summer solstice in one direction and the winter solstice in the other. This suggests, the team reports that Stonehenge was built where it was because it aligned with important solar events.

The new dig came about as the road that crosses the Avenue has been closed, allowing for excavations beneath where it ran. The A344 road was built right over the top of a portion of the Avenue near the circular mound that surrounds Stonehenge. That part of the Avenue was destroyed as a result, but the researchers wondered if there might be anything beneath the road that might offer clues as to why the Avenue and Stonehenge were built where they were. Closing the road, permanently, allowed the researchers to remove its surface to examine what lie underneath. There they discovered fissures that had developed naturally due to ice-age melt causing ridges to form. Those ridges, as it turned out, just happened to point to the in one direction and the in the other. Upon closer examination, it was discovered that the Avenue lay along the same lines as the ridges, suggesting that the people that built the Avenue and Stonehenge chose the site because of its unique .

Though this new evidence strongly supports the idea that Stonehenge was built where it was because of its association with the solstices, it still doesn't explain why the people that built it did so, or why they went to such great lengths. Researchers with English Heritage suggest that this new information suggests that the monument wasn't built as a means of worshiping the sun, but more as a testament to how special the location was to the people that lived in the area at the time.

As an addendum to the study, the researchers also report that they've identified three holes that appear likely to have been the resting spot of other stones, suggesting that the monument was once fully round. The holes had not been seen before because they'd been covered in green grass. Recently, problems with watering led to some of the grass dying, most noticeably over the holes, allowing for their discovery.

Removing A344 is part of a renovation project that aims to allow visitors to see the monument in a more natural state. Eventually grass will be planted over the parts that were once covered by the road and a visitor center will be erected at a distance to far to be seen by tourists.

Explore further: Changing dinosaur tracks spurs novel approach

More information: via The Guardian

Related Stories

New Yorkers marvel at 'Manhattanhenge' sunset

Jul 12, 2012

New Yorkers gathered at dusk to witness "Manhattanhenge" -- a rare alignment of the sun with the east-west street grid in which it appears to set between skyscrapers.

Stonehenge gets millions for major makeover

Nov 19, 2010

(AP) -- Stonehenge is getting a multimillion-pound (-dollar) grant that conservators say will help restore some dignity to a World Heritage site blighted by busy roads and cramped facilities.

'Blue Stonehenge' discovered

Oct 06, 2009

(PhysOrg.com) -- Archaeologists have released an artist’s impression of what a second stone circle found a mile from Stonehenge might have looked like.

Recommended for you

Crowd-sourcing Britain's Bronze Age

13 hours ago

A new joint project by the British Museum and the UCL Institute of Archaeology is seeking online contributions from members of the public to enhance a major British Bronze Age archive and artefact collection.

Roman dig 'transforms understanding' of ancient port

13 hours ago

(Phys.org) —Researchers from the universities of Cambridge and Southampton have discovered a new section of the boundary wall of the ancient Roman port of Ostia, proving the city was much larger than previously ...

User comments : 5

Adjust slider to filter visible comments by rank

Display comments: newest first

El_Nose
4.3 / 5 (4) Sep 10, 2013
So this article could have had the headline.. new evidence supports long held beliefs about stonehenge... because as a child 30 years ago it was thought stonehenge was built for the soltices.
shavera
1 / 5 (1) Sep 10, 2013
What is the meaning of Stonehenge?

http://www.youtub...hWr_FTaE
Bradfield
5 / 5 (1) Sep 10, 2013
The four points of the Stonehenge major/minor summer and winter solstice form a rectangle. Were Stonehenge located either further north or south they would form a parallelogram. Obviously the architectural requirements of Stonehenge demanded a rectangular observational point.
El_Nose
not rated yet Sep 10, 2013
Well if it were further north or south it's shape would be an ellipse, no?
FainAvis
not rated yet Sep 10, 2013
These people are saying that the terrain of the area BEFORE STONEHENGE WAS BUILT already had features that indicated compass points of interest.

More news stories

Newlyweds, be careful what you wish for

A statistical analysis of the gift "fulfillments" at several hundred online wedding gift registries suggests that wedding guests are caught between a rock and a hard place when it comes to buying an appropriate gift for the ...

Can new understanding avert tragedy?

As a boy growing up in Syracuse, NY, Sol Hsiang ran an experiment for a school project testing whether plants grow better sprinkled with water vs orange juice. Today, 20 years later, he applies complex statistical ...

Roman dig 'transforms understanding' of ancient port

(Phys.org) —Researchers from the universities of Cambridge and Southampton have discovered a new section of the boundary wall of the ancient Roman port of Ostia, proving the city was much larger than previously ...

Crowd-sourcing Britain's Bronze Age

A new joint project by the British Museum and the UCL Institute of Archaeology is seeking online contributions from members of the public to enhance a major British Bronze Age archive and artefact collection.

Better thermal-imaging lens from waste sulfur

Sulfur left over from refining fossil fuels can be transformed into cheap, lightweight, plastic lenses for infrared devices, including night-vision goggles, a University of Arizona-led international team ...

Hackathon team's GoogolPlex gives Siri extra powers

(Phys.org) —Four freshmen at the University of Pennsylvania have taken Apple's personal assistant Siri to behave as a graduate-level executive assistant which, when asked, is capable of adjusting the temperature ...